Η εποχή του κβαντικού διαδικτύου πλησιάζει

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του κβαντικού διαδικτύου είναι πλέον ανοιχτός καθώς Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων, το οποίο μπορεί να συνδέει τρεις κβαντικούς επεξεργαστές μεταξύ τους.

Σε αντίθεση με το σημερινό ίντερνετ, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες σε μορφή bits 0 ή 1, το μελλοντικό κβαντικό ίντερνετ θα χρησιμοποιεί κβαντικά bits που θα είναι ταυτόχρονα 0 και 1, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την υπολογιστική του ισχύ. Παράλληλα, οι ερευνητές της κοινοπραξίας QuTech και του Πολυτεχνείου του Ντελφτ, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», αποσκοπούν στην σταδιακή προσθήκη περισσότερων κβαντικών bits στο δίκτυό τους, καθώς και υψηλότερου επιπέδου «στρωμάτων» υλικού (hardware) και λογισμικού (software).

Ο ερευνητής Ματέο Πομπίλι δηλώνει: «Ένα κβαντικό δίκτυο θα ανοίξει μία γκάμα νέων εφαρμογών, από επικοινωνίες και υπολογιστικό “νέφος” απαραβίαστα από χάκερ μέχρι την πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και την υψηλότατης ακρίβειας τήρηση του χρόνου. Και -όπως με το ίντερνετ πριν 40 χρόνια- θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές εφαρμογές που σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Στόχος του κβαντικού διαδικτύου είναι να μπορεί να συνδέει δύο οποιεσδήποτε κβαντικές συσκευές, όπως υπολογιστές ή αισθητήρες, σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, το πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη δεκαετία με τη σύνδεση δύο κβαντικών συσκευών μέσω μίας άμεσης φυσικής σύνδεσης.

Το μεγάλο επίτευγμα των Ολλανδών ερευνητών είναι ότι συνέδεσαν δύο κβαντικούς επεξεργαστές, όχι άμεσα μεταξύ τους, αλλά μέσω ενός ενδιάμεσου κόμβου, πετυχαίνοντας παράλληλα κβαντική διεμπλοκή ανάμεσα σε πολλαπλούς μεμονωμένους κβαντικούς επεξεργαστές. Η πρώτη δοκιμή αυτού του κβαντικού δικτύου εκτός εργαστηρίου, σε υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προγραμματίζεται να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Πηγή: kathimerini.gr